Hallå Cecilia, vad händer på marknaden?

– Det har varit en stark början på börsåret 2024. Förklaringen är förväntningarna på att centralbankerna ska sänka räntan, säger Cecilia Thomasson Blomquist, kapitalförvaltningschef på PP Pension.

I mitten av mars har den amerikanska börsen stigit närmare åtta procent och den svenska nästa sex procent.

– Fokus är framför allt på den amerikanska räntan. Även om det kommer ett presidentval är marknaden lugn just nu. Oavsett vem som vinner förväntas både Trump eller Biden fortsätta att stimulera den amerikanska ekonomin.

Samtidigt bör vi komma ihåg vad som ligger bakom både förväntningarna och uppgången, menar Cecilia Thomasson Blomquist.

– Allt som hände på de finansiella marknaderna 2023 måste ses i skenet av vad som hände 2022 och utvecklingen som följde. Efter pandemin, och de störningar i ekonomierna som det innebar, fick vi en kraftig prisuppgång under 2022. Rysslands invasion av Ukraina februari 2022 påverkade också exempelvis energipriserna i Europa.

– För att dämpa inflationen gjorde centralbankerna kraftiga räntehöjningar. De har fått effekt men inte riktigt till den grad att det ännu har blivit dags att börja sänka räntorna. Men det är nära.

Omvärldens reaktion

De ökade spänningarna i omvärlden har dock inte fått den påverkan på börserna som kunde befaras.

– USA, Ryssland, Kina och Indien har blivit mer polariserade. Vad som händer kring Taiwan är ett exempel, Mellanöstern är ett annat. Detta tar än så länge börserna med ro. Men eskalerar spänningarna och det kommer till reella konfrontationer kan läget bli något annat.

Cecilia Thomasson Blomquist tog i förra nyhetsbrevet upp frågan med de sju amerikanska techbolagens dominans i ett globalt index. Efteråt har frågan diskuterats i många olika forum.

– Vi följer också noga hur olika företag utvecklas. Den koncentration vi ser att tillväxten till stora företag innebär både hot och möjligheter. Vi använder flera av dem i vår vardag men klarar de nästa stora tekniksprång? Det är inte så säkert. Finns det alternativ? Finns det några svenska bolag som har framtiden för sig? Inom AI till exempel? Sverige är ett innovativt land.

– Det är frågor vi ställer oss. Frågor som påverkar både börsen och samhället i stort.

PP Pensions Aktieallokeringsfond

För vår flaggskeppsfond har 2024 börjat bra med en uppgång på närmare åtta procent. Under de senaste tre åren har fonden ökat med drygt 33 procent.

Aktieallokeringsfonden placerar brett med 50 procent globalt, 20 procent svenskt, 20 procent nordiskt och 10 procent utvecklingsmarknader. Strategin för fonden, reallokeringsmodellen och hur den påverkas av förändringar i de olika regionerna har Cecilia Thomasson Blomquist redogjort för i ett tidigare nyhetsbrev.

– Målet är att ge en god avkastning under lång tid. Fonden är anpassad både för den som inte vill välja och för den som vill göra ett aktivt val för ett långsiktigt sparande.

PP Pension ser regelbundet över alla fonder på fondtorget, både hur de presterar och hur de lever upp till hållbarhetskraven utan att för den skull välja bort för mycket. Även förändringar i spararnas preferenser och olika marknaders utveckling kan påverka vilka fonder som tillkommer och vilka fonder som byts ut. Cecilia Thomasson Blomquist utlovar några nyheter på fondtorget i nästa nyhetsbrev.