Cecilia – hur väljer du ut fonderna till fondtorget?

Era fonder följer noga FNs kriterier för hur ett ansvarstagande fondbolag ska agera, alltifrån hållbarhet till demokrati och mänskliga rättigheter. Har ni även andra krav?

– Ja, ett viktigt krav är att fondbolagen som finns på vårt fondtorg, har satt upp sina fonder och registrerat dem i Sverige, Danmark, Norge, Luxemburg eller Irland. Några andra länder är inte, och kommer inte att vara, aktuella. Kraven och den tillsyn som finns i dessa länder är stark.

– Vi vill ha balans mellan svenska och utländska aktörer. Som man kan se på vår fondlista är många av de svenska aktörerna representerade. Men när det gäller till exempel tillväxtmarknaderna har vi gjort ett medvetet val att ha stora amerikanska fondbolag med fonder som har sin hemvist i de länder jag nämnt.

Den framgångsrika PP Pension Aktieallokeringsfond, förklara placeringsstrategin.

– Vi brukar få höra att ”det är precis det man vill ha” och då blir vi glada. Och vi är stolta över resultatet. Hittills i år har avkastningen varit 12,7 procent (27 nov 2023), på tre år är uppgången drygt 40 procent och på fem år drygt 60 procent.

– Fonden är gjord för att man inte ska behöva fundera hur man ska välja. Vi har en allokering på 50 procent globalt, 20 procent svenskt, 20 procent Norden och 10 procent utvecklingsmarknader/emerging markets. Eftersom Sverige är 30 procent av Norden har vi i praktiken 30 procent svenskt.

Men varför inte bara en global indexfond istället för PP Pension Aktieallokeringsfond?

– I och med att man äger så många olika delar, olika regioner, får vi en annan koncentration än ett globalindex. I ett globalindex är det en stor andel USA, ungefär 70 procent, vilket är historiskt högt. Det innebär att man i en global indexfond har 17,5 procent koncentrerat till sju företag – Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia, Alphabet och Tesla. I praktiken har du en tekniktung fond trots att den är global. Sveriges vikt i ett globalt index är under 2 procent.

– I vår aktieallokeringsfond är Apple störst med 2,4 procent följd av Atlas Copco med 2,2 procent och därefter ett annat nordiskt företag, Novo Nordisk. I och med att vi viktar andra regioner som Sverige och Norden tyngre än USA får vi en större spridning på branscher och företag och därmed en lägre risk.

USA är ändå en stor ekonomi.

– Ja, USAs del av kapitalmarknaden är 70 procent. Det är också en mer kapitalistisk aktiemarknad än den europeiska där politisk påverkan märks mer. Den amerikanska ekonomin har varit stark på grund av stora stimulanser för energiomställning i bolagen. Det har lyft börsen vilket ger en direkt påverkan på avkastningen till aktieägarna. Även pandemibidragen till hushållen har indirekt påverkat bolagens utdelningar.

– Vi följer alltid noga vad som sker i USA, Amerikanska ränteutvecklingen är alltid i fokus. Allt påverkar oss förr eller senare.

Alla fondtorg får ersättning från fondbolagen som har fonder på torget, en säljprovision. Hur gör PP Pension med provisionen?

– En stor del går tillbaka till spararna efter avdrag för våra kostnader. Andra bolag, som inte är ömsesidiga, delar ut överskottet till sina aktieägare.

– Vi verkar i en bransch som bygger på förtroende! Vi har inga dolda avgifter som kommer som en tråkig överraskning när de äter av avkastningen.

– Vi tar till exempel inte betalt för valutaväxlingar, vilket är vanligt i branschen. Det finns aktörer som tar 0,5 procent vid varje köp och sälj i fonder med placeringar i någon annan valuta. Ett ångrat köp med byte från eurofond till dollarfond kan därmed kosta 1,5 procent på ditt kapital vid växlingen mellan valutor. Och en valutaväxling som sådan är egentligen inte förknippad med några avgifter.

Hur ser du på framtiden för placeringar?

– Vi har fått bevis på hur viktig det är att ha en ordentlig bredd i sitt sparande. De två sista åren har för många varit ett tufft uppvaknande när det visat sig vad de egentligen sparat i.

– Många tillgångar har värderats om när vi fått högre ränta. Finansmarknaden tog ut mycket av försämringarna förra året i det breda perspektivet. Men det är fortfarande tufft för vissa bolagsgrupper och vissa individer och jag tror tyvärr att det kan komma fler trista överraskningar.