Gå i pension

Funderar du på att gå i pension? Då finns det en hel del att tänka på. Det är en bra idé att börja planera för din pension i god tid så att du hinner fundera och göra genomtänkta val som passar just dig.

Bra att tänka på innan du börjar ta ut pension

Sparar du i fondförsäkring är det klokt att se över risken och fundera över dina pensionspengar. Så att du inte behöver ändra placeringsform för dina pengar mitt under ett plötsligt börsras.

Flytta inte hela ditt pensionskapital till räntesparande på en gång. Om du låter en del av pengarna ligga kvar i aktiefonder är du ju fortfarande med i en eventuell uppgång. Däremot kan du välja mindre riskfyllda aktiefonder – exempelvis globalfonder i stället för enskilda länder eller branscher.

Se över ditt efterlevandeskydd eller återbetalningsskydd. Ibland kan det vara bra att faktiskt välja bort återbetalningsskydd när du är pensionär då du istället får ta del av så kallad arvsvinst som gör att din egen ålderspension blir högre. Baksidan med att inte ha återbetalningsskydd är dock att dina efterlevande (make, maka, sambo och barn) inte kan ta del av kapitalet om du avlider. Ta ut pensionen i olika omgångar. Ett alternativ kan också vara att skjuta upp uttaget av ditt pensionssparande några år. Då hinner du spara mer och kapitalet kan växa lite mer.

Ansöka om pension

Tre månader innan din 65-års dag skickar vi ut ett brev till dig. I det brevet medföljer en svarsblankett där  du kan ange om du vill börja ta ut din pension enligt den avtalade pensionsåldern, skjuta upp ditt uttag och i vissa fall om du vill göra några ändringar på försäkringen. Du ska även ange det kontonummer som vi ska betala ut pensionen till.

Beräkna din pension

Logga in på dina sidor så kan du se en samlad bild av ditt sparande hos PP Pension.

Om du har pension från annat håll så ser du det enklast genom att gå in på minpension.se. Där finns allt samlat med prognos för hur mycket de olika pensionerna kommer att ge. Det går också att interaktivt pröva hur utfallet blir om du till exempel går upp från deltid till heltid, arbetar ett år längre eller höjer din lön.

Observera att pensionsprognosen är en uppskattning. Den bygger på antaganden för framtida lön, hur länge du kommer att arbeta och hur mycket.

Ta ut pension i förtid

När är det klokt att börja ta ut pensionen?

Allmän pension kan du ta ut från 63-års ålder, helt eller delvis. Slutar du arbeta i förtid blir pensionen lägre eftersom du avbryter inbetalningarna i förtid, och pensionen skall betalas ut under längre tid. Det vill säga; mindre pengar ska betalas ut under längre tid.

Om du har tjänstepensionen ITP2 kan det vara klokt att vänta tills du fyllt 62 år och en månad, då kan du nämligen få din försäkring slutbetald om du pensionerar dig, vilket gör att du inte förlorar så mycket på att sluta tidigt. Det innebär att din ålderspension blir betald som om du arbetat till din 65 års dag. För att komma åt denna regel får du dock inte ta arbete någon annanstans utan du måste sluta din anställning och gå i pension.

Om du vill ta ut din ITP2 på deltid kan du ta ut så stor del som du minskar din arbetstid genom att gå i pension för den delen du inte arbetar. Till exempel om du fortsätter att jobba 75 procent kan du ta ut 25 procent av din ITP2 pension.

När det gäller allmän pension kan du arbeta samtidigt som du börjar ta ut den allmänna pensionen. Du kan då arbeta upp till heltid och ta ut hela din pension samtidigt. Genom att fortsätta arbeta hel- eller deltid fortsätter du på så sätt att tjäna in pengar till nya pensionsrätter till den allmänna pensionen.