Rapport från årets stämma

I slutet på maj hölls årsstämma i PP Pension Tjänstepensionsförening.

– Det är en högtidlig dag när vi får möta de företag och organisationer som representerar våra kunder och sparare, inledde vd Kjell Norling PP Pensions 141.a stämma.

Han presenterade resultatet för 2022 och det var med stolthet han konstaterade att PP Pension klarade av det ovanligt svåra året med ett resultat väl i nivå med flera av de stora aktörerna på pensionsmarknaden.

– När 2022 inleddes var det nog ingen som kunde förutse att vi skulle få ett anfallskrig i vår närhet och tyvärr är det inte någon fred i sikte. Vi fick en inflation som var värre än vi kunnat ana och en kris på energimarknaden.

Ur ett placeringsperspektiv kunde ingen tro att det skulle bli ett så volatilt år.

En långsiktig strategi

Kjell Norling pekade på att ännu en gång har PP Pensions långsiktiga strategi visat sig vara den rätta.

– Vi är motpolen till kortsiktighet och flyktighet. Den balans vi har i vår placeringsportfölj har visat sig hålla i en orolig tid, sa han och pekade på fördelningen med en tredjedel i aktier och en tredjedel i fastigheter och skog, båda tillgångsslagen obelånade. Dessutom har vi 30 procent i obligationer med bra rating och några procent i medelstora, onoterade bolag främst i Europa och USA.

Totalt förvaltade PP Pension 19 miljarder i placeringsportföljen och målet är att kliva över 20-miljardersstrecket under 2023.

Kjell Norling pekade bland annat på att den genomsnittliga återbäringsräntan under året för den traditionella försäkringen blev 5,1 procent med ett snitt på 6,1 procent under de senaste tio åren.

– Vi kunde också värdesäkra den förmånsbestämda pensionen, sa han och syftade på uppskrivningen med 10,84 procent av både pensioner under utbetalning och i fribrev.

 PP Pensions Aktieallokeringsfond, som är fondspararnas entréfond och PP Pensions största fond, hade ett minus på 11,2 procent under 2022. Ett förhållandevis bra resultat med tanke på Stockholmsbörsens nedgång på närmare 25 procent.

– Därmed har vi kunnat leverera ett snitt på 11,8 procent under de senaste tio åren.

Driftskostnader och ny IT-plattform

PP Pension strävar alltid efter att hålla kostnaderna nere och för 2022 var våra driftskostnader 0,26 procent, exklusive pågående IT-projekt, av det förvaltade kapitalet.

– Målet är att ligga i intervallet 0,20-0,25 procent. Med en hög inflation innebär det att vi måste arbeta ännu effektivare och ha noggrann koll på alla utgifter.

Ett steg i ett effektiviseringen är överföringen av allt fler produkter till den nya IT-plattformen.

– Det sista steget blir att föra över den förmånsbestämda försäkringen våren 2024. Under 2023 kommer vi att stänga gamla system och därmed få bort en del kostnader.

Ett annat steg under 2023 är att se var och hur AI (artificiell intelligens) kan användas kunder på ett bra sätt, till exempel genom olika robottjänster.

– Det är en revolution vi ser som kommer att ge stora förändringar de kommande 10-20 åren. Än så länge är många leverantörer lite tafatta så vi måste själva lära oss så mycket vi kan om möjligheter och risker.

Stort hållbarhetsfokus

Ett annat fokus under 2023 är inflationens utveckling och centralbankernas agerande.

– Det är något vi följer noga och som kommer att påverka oss alla.

Under 2023 fortsätter också arbetet med att utveckla hållbarhetsstrategin på en rad områden. Kjell Norling beskrev bland annat det stora miljöarbetet vid ombyggnaden av PP Pensions hyresfastigheter.

– Vi energieffektiviserar och bygger om 400 lägenheter till nybyggnationsstandard men med lägre hyror än i nybyggt. Alla tak får solceller och det är grön fjärrvärme.

– Dessutom bygger vi nya fastigheter i Alby Gård, som kommer att lyfta ett i dag eftersatt område, berättade han och visade samtidigt bilder på hur området kommer att se ut.

Det gröna arbetet på vårt fondtorg fortsätter också.

– Alla fonder ska följa FN.s principer om ansvarsfulla investeringar. Regelverk som dessa har – och får – stor påverkan. Och idag klassas 88 procent av våra fonder som hållbara. För oss är detta alltid i fokus, i vår verksamhet, i våra investeringar och i kraven på våra leverantörer.