Fondskolan

Fondtorg

Ett fondtorg är en nätbaserad handelsplats där du kan köpa och sälja fondandelar. Det finns olika sorter från nätbankernas torg – som ofta satsar på att ha ett mycket stort urval – till nischaktörer som PP Pension som i första hand har handplockat ett antal kvalitetsfonder för sina pensionssparare.

Att ha många alternativ att välja bland kan vara bra, men det förutsätter att du har gott om tid, kunskap och är intresserad.

– Fördelen med ett mindre fondtorg som PP Pensions  är att vi gjort det initiala urvalet och att de enskilda fonderna som ingår är kvalitetssäkrade, säger Filip Kostic, analytiker på PP Pension.

Hur väljer PP Pension fonder till sitt fondtorg?

– Vårt koncept är att skapa ett så komplett och levande fondtorg som möjligt. Vitsen med att spara i fonder är att kunna pensionsspara på ett sätt som möjliggör att man tar del av tillväxten ute i världen, säger Filip Kostic, analytiker på PP Pension.

Att välja ut de bästa aktierna och bolagen som ska ingå i en fondportfölj är svårt och ett riktigt hantverk. Därför väljer vi att samarbeta med välrenommerade fondbolag som har lång och framgångsrik kapitalförvaltning på sin meritlista. De är inte heller så känsliga för ekonomiska kriser som vi vet inträffar med jämna mellanrum.

Men eftersom fondförvaltning är färskvara räcker det inte med en imponerande CV. Vi bedömer därför även förvaltarens möjlighet att fortsätta att överträffa den breda marknaden och sina konkurrenter. En del av vår fondstrategi är att förutom aktivt förvaltade fonder även erbjuda indexfonder. Detta ger dig som kund en möjlighet att välja ännu billigare fonder som alltid utvecklas i linje med marknaden.

Vad händer efter att en fond har kommit in på fondtorget?

När vi väl har valt en ny fond till vårt fondtorg fortsätter vi att följa fondens utveckling och förvaltning. Alla fonder kan ha både bra och sämre perioder men det som kännetecknar en bra fondförvaltare är att de är konsekventa i sin investeringsfilosofi, att de har pålitliga processer och att de över tid överträffar såväl marknaden som konkurrenterna.

Eftersom förutsättningarna ibland förändras för vissa fonder så måste vi alltid stå på tå för att tidigt kunna fånga upp signaler om det. Det händer exempelvis att fondförvaltare slutar och då tittar vi på hur förutsättningarna ser ut för att den nya förvaltaren ska lyckas göra ett bra jobb. Det är också väldigt viktigt för oss att lyssna på vilka behov våra kunder har när vi tar in nya fonder. Förändringar på vårt fondtorg är därför en naturlig del av vår verksamhet och syftet med det är att alltid erbjuda ett så konkurrenskraftigt fondsortiment som möjligt.

Vad är det som är så bra med att ha ett fondtorg istället för att kunna välja fritt bland alla världens fonder?

Fördelen med ett fondtorg är att någon har gjort ett första urval åt dig, det kan lätt bli överväldigande att välja bland tusentals fonder på egen hand. Att ha väldigt många fonder att välja bland kan vara bra, men välja rätt förutsätter att du har gott om tid, kunskap och är intresserad.

Om vi märker att det sker några förändringar i förvaltningen av dina fonder så ser vi till att erbjuda bra alternativ. En annan viktig fördel med PP Pensions fondtorg är att vi kan erbjuda låga fondavgifter vilket i förlängningen också kommer att gynna ditt fondsparande.

De enskilda fonderna som ingår i PP Pensions fondtorg är kvalitetssäkrade, det gör att det blir lättare för dig som kund att sätta ihop ett fondsparande som passar just dina behov. Vi anser att de fonder vi har i vår portfölj är bland världens bästa inom sin kategori.

Hur gör man för att byta sina fonder på fondtorget?

Det kan du göra själv genom att logga in på Internetkontoret. Där kan du registrera alla dina fondbyten.

Kan jag flytta fonder från ett fondtorg till PP Pensions fondtorg? Hur gör man i så fall?

Enskilda fonder kan inte flyttas från en försäkringsgivare till en annan. Däremot kan man flytta sitt kapital från en Privat Pensionsförsäkring eller Tjänstepensionsförsäkring till PP Pension och därefter välja fritt bland fonderna på vårt fondtorg.