Fondskolan: Aktiefonder

De finns över 3 000 aktiefonder att välja mellan. Du ska undvika de med höga avgifter.

De finns en rad olika kategorier av aktiefonder. Först skiljer man på aktivt förvaltade fonder och indexfonder. De aktivt förvaltade fonderna har högre avgifter än indexfonderna som följer ett specifikt index för sina placeringar. Oavsett om du väljer en aktivt förvaltad fond eller en indexfond kan de ha olika inriktning. Det vanligaste är att fonden placerar i:

Land.
Fonden investerar i aktier i ett visst land. Den absolut vanligaste landfonden är Sverigefonder. Hittills i år har Sverigefonderna i genomsnitt backat med 1,5 procent (t o m 15 april). På fem års sikt har de ökat med 55 procent.

Region.
En del fonder investerar i en region som geografiskt hänger ihop, typ Nordenfonder. Andra väljer aktier i tillväxtmarknader eller över hela världen i så kallade globalfonder. I år har den genomsnittliga globalfonden backat drygt tre procent (+60 procent på fem år).

Bransch.
Investerar i aktier i olika branscher, alltifrån metaller till läkemedel. Fonden kan välja att investera i bara ett land, en region eller över hela världen. En branschfond som svängt rejält är bioteknik. Nästan 20 procent back hittills i år, men ser man på en fem års period har dessa fonder ökat med drygt 200 procent.

Finns det några aktiefonder man ska undvika?

– Fonder som har höga avgifter i förhållande till jämförbara fonder bör undvikas, liksom fonder som varken överträffar sina jämförelseindex eller sina konkurrenter.

Tips för aktiefondssparare

  1. Bestäm risknivån. Smala branschfonder som råvaror och regionfonder, såsom latinamerikafonder, har högre risk än fonder med bredare inriktning som exempelvis globalfonder.
  2. Jämför avgifter. En halv procent låter kanske inte mycket, men en liten avgiftsskillnad blir stora pengar om du sparar i många år.
  3. Sprid riskerna. Förutom att placera i flera fonder är det bra att månadsspara. Då köper du fondandelar i både upp- och nedgång.
  4. Jämför fondbetyg. Morningstars rankning av fonder hjälper dig. De med bäst avkastning historiskt har fem stjärnor, de sämsta en stjärna.