Cecilias fondtips

Fonder är – och har alltid varit – en utmärkt sparform för ett långsiktigt sparande. Men det är mycket som händer i vår omvärld som ger upphov till frågor om hur vi ska tänka kring våra fonder. Så hur tänker du med ditt fondsparande?

Så gör du med dina fonder

Här svarar vår kapitalförvaltningschef Cecilia Thomasson Blomquist på några aktuella frågor.

1. Sparräntorna stiger och värdet på mina fonder är lägre än för två år sedan – ska jag sluta med mitt månadssparande i aktiefonder och ha pengarna på banken?

Ett långsiktigt sparande handlar mycket om att bevara köpkraften från i dag till i morgon. På längre sikt ger breda aktieplaceringar ett bättre skydd än pengar på bankens sparkonto. Sparar du däremot på kort sikt är aktieinvesteringar inte ett bra alternativ. Pengar som du ska använda de närmaste åren kan du ha på ett bra sparkonto.

2. En kompis sa till mig att det är bra att spara i fonder när de gått ner i värde. Det låter bakvänt, kan du förklara?

Om du har en bred aktiefond och månadssparande kan du luta dig mot att sparandet växer långsiktigt i takt med inflationen. Ditt sparande placeras i fondandelar vid många tillfällen, både i upp- och nedgångar, vilket ger riskspridning. När aktiemarknaden haft en nedgång har fondens värde minskat. Då får du fler fondandelar för ditt månadskapital, så du ska inte göra uppehåll i sparandet bara för att det är nedgång på börsen.

Men se upp! Det är en helt annan fråga med fonder som är koncentrerade till en viss bransch eller region. Vid en nedgång måste du fundera på om det är en framtidsbransch eller -region som fonden investerar i. Nedgången kan vara ett tecken på att det är dags att flytta sparandet till andra, gärna bredare, fonder. 

3. Jag har valt fonder för mitt pensionssparande och vet att jag kan byta fonder när jag vill. Hur ska jag spara nu? Är det läge att placera i USA eller var tycker du?

I en global aktiefond äger du ungefär 60 procent i Nordamerika eftersom deras kapitalmarknad är den största i världen. Den amerikanska marknaden är väldigt stor och påverkar hela världen. Dessutom har svenskar som sparat i dollarnoterade fonder påverkats positivt av att dollarn, under de senaste tio åren, stärkts med cirka 35 procent mot den svenska kronan. Jag tror att breda globala fonder kommer att stärkas framöver men hur det blir med valutorna, om de försvagas eller stärks, är alltid svårt att säga.

4. Jag är inte så intresserad av fondsparande men vill gärna ha så bra pension som möjligt. Hur ska jag tänka?

I vårt förval, PP Pension Aktieallokeringsfond, får du ett brett aktiesparande med 30 procent i Sverige och resten i övriga världen. Vi har konstruerat fonden för att den ska ha en stabil och långsiktig avkastning för en bra framtida pension. Den passar bra för dig som inte vill vara så aktiv men är även en fond för mer aktiva sparare. Den här fonden tror vi verkligen på!

5. Min obligationsfond har gått ner i värde. Hur är det möjligt? Obligationer är ju säkra papper. Ska jag behålla fonden?

Behåll. Vi har fått en kraftig höjning av räntorna och det innebär att det även är högre marknadsräntor på obligationerna som finns i fondens portfölj. Anledningen till att värdet föll på fonden var en mycket snabb stigning av marknadsräntorna från en extremt låg nivå. När stigningen började fanns det obligationer med den lägre räntan i portföljen. De blev allt mindre värde i takt med räntehöjningarna men nu fylls portföljen på med obligationer med hög ränta.

6. Vilka är dina bästa fondtips?

Välj en fond som placerar brett och sälj aldrig den fonden när marknaden har gått ner. Om du vill minska din risk i ditt i sparande ska du försöka göra det när avkastningen varit hög och fonden har stigit mycket i värde. Om du försöker tajma marknaden så tänk på att du tävlar med den som har som sitt yrke att förutspå börsens svängningar.

Är ditt sparande inte längre långsiktigt bör du sälja – men bara om marknaden varit stark.