Löneväxla till en bättre pension

Visste du att du kan omvandla en del av din lön till pensionssparande? Genom att löneväxla kan du få ut mer i pensionssparande än den summa du får i lön.

Löneväxling innebär att du växlar en del av din bruttolön idag för att få en högre pension i framtiden. Det är ett smart sätt att spara till pensionen. Fördelar med löneväxling:

  1. 6 procent extra i pensionspremie för varje sparad krona
  2. Du betalar inte inkomstskatt på det sparade beloppet förrän du tar ut det som pension
  3. Du får en högre tjänstepension

Så här fungerar det
Löneväxling innebär att du byter en del av din lön mot pension. Det kan du tjäna på, eftersom din arbetsgivare betalar sociala avgifter på din lön, men om du väljer att löneväxla betalar din arbetsgivare istället en så kallad särskild löneskatt på pengarna som betalas till en tjänstepension. Skillnaden mellan skatterna är ungefär 6 % vilket gör att arbetsgivaren kan betala in mer pengar till din pension än vad du får i lön. Det innebär att om du sätter av 1 000 kr så kan arbetsgivaren betala in 1 060 kr till din pension. Detta utan att det kostar något för dig eller din arbetsgivare.

För vem?
Löneväxling passar dig som har en månadslön över 44 892 kr/mån (2020) efter löneväxlingen. Om du har kvar mindre än 44 892 kr/mån (2020) i månaden så ska du inte löneväxla eftersom socialförsäkringsförmåner, din allmänna pension och din sjukpenning i så fall kommer att minska.

Vill du veta mer om löneväxling? Boka ett möte med en av våra rådgivare!

Boka möte!

Hur mycket ska jag löneväxla?

Här kan du räkna på ditt sparande! Fyll i alla uppgifter här nedan och se hur mycket du spara till din pension genom att löneväxla!

Så växer ditt sparande – eller vad betyder egentligen en tusenlapp?

2000 kr
2115 kr
1000 kr
35 år
65 år

Löneväxla kr/mån så kan det bli 540 689 kr extra i pension

* På pensionspremier betalas en särskild löneskatt på 24,26 procent, istället för arbetsgivaravgiften. Du kan därför få en högre pensionspremie utan att det kostar företaget något extra. Hör med din arbetsgivare vad som gäller i just ditt fall.
** Löneväxlingen går tidigast att ta ut från 55 års ålder.

Beräkningen grundar sig på följande avgifter: 0% premieavgift, 0,6% försäkringsavgift, årsavgift 180 kronor. Förvaltningsavgifter och avkastningsskatt tillkommer. Detta är endast ett exempel och ingen utfästelse för framtida tillväxt. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka insatt kapital.

Boka ett möte!

Vi tycker det vore trevligt att diskutera pension med dig. 

Upp