ITPK - den valbara delen i ITP 2

Du som tillhör ITP 2 kan själv välja hur du vill placera din ITPK. I PP Pension kan du välja mellan noga utvalda fonder till låga avgifter eller traditionell försäkring med gratis återbetalningsskydd.Dessutom får du möjlighet att stå i vår bostadskö.
 
ITPK är en kompletterande del av din ITP-pension. Premien till ITPK betalas av din arbetsgivare och motsvarar 2 procent av din årslön. Du får själv välja hur och var du vill placera pengarna, i fonder på vårt fondtorg eller i vår traditionella försäkring.

Traditionell försäkring eller fondförsäkring?

Du kan välja att placera ditt ITPK-sparande i en traditionellt förvaltad försäkring eller i en fondförsäkring. Vad du ska välja beror till stor del på hur gammal du är och hur riskbenägen du är. Om du börjar närma dig pensionen och vill undvika risker så är traditionellt sparande att föredra. Är du yngre eller mer riskbenägen så kan du istället välja fonder.
 
Med vår traditionella försäkring, som dessutom är icke-valsalternativet, får du

  • gratis återbetalningsskydd på minst 224 000 kronor (2017)
  • garanterad förmån ger dig ett bestämt belopp i pension
  • möjlighet till årlig uppräkning av din förmån, som bland annat baseras på hur väl vi förvaltar pensionskapitalet
  • möjlighet att få en hyresrätt via PP Pensions bostadskö.

Med vår fondförsäkring får du:

Kostnadsfritt återbetalningsskydd i traditionell förvaltning

Vi ger dig ett återbetalningsskydd på minst 224 000 kronor (2017) om du väljer traditionell förvaltning. Återbetalningsskyddet kan jämföras med en livförsäkring, men vårt skydd är kostnadsfritt och ger dig inte en lägre pension. Att välja återbetalningssydd ger generellt sett en lägre nivå för ålderspensionen -  i vissa fall kan skillnaden vara så stor som 10% eller mer. Ovan angivna minsta nivån för återbetalningsskyddet gäller så länge du har ett aktivt sparande i din ITPK i traditionell försäkring i PP Pension. I övrigt bjuder vi på gratis återbetalningsskydd motsvarande intjänad förmån.

Väljer du PP Pension får du stå i vår bostadskö

När du väljer PP Pension kan du få en hyreslägenhet via vår bostadskö. Vi har hyresfastigheter i Solna, Stockholm, Lund och Malmö. Läs mer om vår bostadskö och våra hyresfastigheter.

Så här väljer jag PP Pension för min ITPK

Gå in på Collectum och fyll i ditt personnummer så får du blanketten hemskickad. Kryssa i PP Pension och sänd tillbaka blanketten till Collectum eller till oss så vidarebefordrar vi din blankett.

Flytta ITPK

Från 1 november kan du flytta din ITPK inom mediebranschens avtal. För mer information hänvisar vi till valcentralen Collectum.

 

 

Skriv ut

Dela den här artikeln