Påverkar pandemin din pension?

Ja, det kan den göra. Just nu svänger det rejält på börsen och det påverkar oss alla. Men det behöver inte vara så illa som du kanske tror.

Vi på PP Pension har tagit hand om människors pensioner i över 100 år. Och under vår historia har vi gått igenom världskrig, finanskriser och pandemier. Vi har sett till att våra kunder fått en trygg och bra pension och placerar våra medlemmars kapital så tryggt, smart och säkert som möjligt.

Ingen kan sia om hur framtiden kommer att se ut. Men det vi kan lära av är hur börsen betett sig historiskt vid tidigare pandemier som Asiaten, utbrottet av AIDS och svininfluensan. Även då påverkades börserna.

Idag är det fullt förståeligt att man undrar hur det ska gå med sin pension.

Är du ung och har långt kvar till pensionen behöver du inte fundera så mycket på denna kris. Det är däremot viktigt att du jobbar på och fortsätter spara. Det fina med att ha en anställning som omfattar pensionsinbetalning, är att det är ett sparande för framtiden som du inte märker av då det är din arbetsgivare som betalar in pengarna åt dig. Är du företagare är det din framtida ersättning – utöver det kapital du byggt upp i ditt företag.

Du som är lite äldre och snart ska gå i pension kan påverkas. Men det beror så klart på vilken typ av sparande du har.

Finns det marginal att låta ditt fondkapital ligga orört tills att börsen åter stabiliseras är det ett klokt val. Du bör ju räkna med att du ska vara pensionär ett bra tag och att börsen med andra ord har flera år på sig att hämta sig.

Behöver du tips eller råd kan du alltid prata med någon av våra rådgivare. Du når dem på telefon 020-29 90 50 – och du, vi finns på plats hela sommaren.

Hälsningar,
Cecilia T Blomquist, kapitalförvaltningschef på PP Pension

 

Upp