Allmän pension

Basen i din pension kommer från staten och bygger på hela din livsinkomst. Din allmänna pension kan bli knappt hälften av din slutlön.

Men ju mer du tjänar, desto mindre andel av slutlönen blir den eftersom den allmänna pensionen beräknas på lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp.

Om du har ett eget företag så är det väldigt viktigt att du tar ut en en lön som är tillräckligt hög för att du ska maximera din pensionsgrundande inkomst. Om du tar ut en lägre lön så ska du inte göra avdrag i den egna firman eftersom du då sänker din allmänna pension.

Den allmänna pensionen innehåller:

  • Inkomstpension
  • Premiepension
  • Garantipension (för de som haft låg inkomst eller ingen inkomst)

18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst sätts av till den allmänna pensionen. Av dem går 16 procent till inkomstpensionen. De återstående 2,5 procenten går till premiepensionen. Den som haft låg eller ingen inkomst kan få något som kallas garantipension.

Hur mycket du beräknas få i allmän pension ser du i det orange kuvertet du får varje år. Vill du veta mer om den allmänna pensionen hittar du bra information hos Min pension och Pensionsmyndigheten.

Hittar du inte vad du söker?

Här kan du se de vanligaste frågorna eller så kan du kontakta vår kundtjänst nedan

Till kundtjänst

 

Boka ett möte för rådgivning

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig för att hitta en lämplig tid.
  • Fält markerade med * är obligatoriska.

Upp