Flytta utomlands

Om du flyttar utomlands för att jobba så kan det påverka din inkomstgrundade pension. Flyttar du utomlands som pensionär så har du oftast rätt att få din allmänna pension utbetald. Olika regler gäller beroende på vilket land man flyttar till och vilka delar av pensionen du har.

Om du arbetar utomlands
Spara privat

Den allmänna pensionen är grundad på det du tjänar när du arbetar i Sverige. Om du arbetar utanför Sverige, eller får lön i ett annat land än Sverige, tjänar du alltså inte in någon svensk pension.
Kolla upp vad som gäller i det land du befinner dig i. Prata också med din arbetsgivare om vad som gäller för din arbetsplats och för dig.
Får du inte någon kompensation för förlorad tjänstepension så är det extra viktigt att starta ett eget sparande till pension.´

Din tjänstepension kan påverkas

Du kan ha kvar din tjänstepension i PP Pension endast om du är anställd av en svensk arbetsgivare. Du kan inte ha kvar din svenska tjänstepension om du är anställd på ett dotterbolag baserat i ett annat land än i Sverige. Många  arbetsgivare tecknar då en kompletterande försäkring som täcker för förlust av svensk tjänstepension och allmän pension. Fråga din arbetsgivare vad som gäller för dig.

Bo utomlands som pensionär

Att flytta utomlands efter pensionen är inte ovanligt och det går för det mesta utmärkt, men det finns några saker som du bör tänka på. Kontakta oss gärna om du har några frågor!

Utbetalning av din pension till annat land

Du kan välja att få din pension utbetald till ditt svenska bankkonto eller ditt bankkonto i ett annat land. Pengarna skickas samma dag som utbetalningar till svenska konton, den 18:e och 19:e varje månad. Räkna med att det tar tre-fem bankdagar innan pengarna finns på kontot från utbetalningsdag om du har ett konto i ett annat land än Sverige.

Levnadsintyg

Levnadsintyget är ett sätt för dig som bor i utlandet att intyga för din pensionsutbetalare att du fortfarande lever och därmed också har fortsatt rätt till din pension.

Boka ett möte!

Vi tycker det vore trevligt att diskutera pension med dig. 

Upp