Ändrade familjeförhållanden

Nya barn, utflyttade barn, nya makar eller nybliven singel? Ändrade familjeförhållanden gör att du behöver se över dina försäkringar.

Om du blir sambo eller gifter dig

Grattis! Nu är ni två som delar på utgifterna.

Öka ditt privata sparande

Om ni är två som delar på utgifterna så finns det kanske utrymme att spara inför framtiden? Om du inte har gjort det innan så bör du börja pensionsspara nu. Lägg till efterlevandskydd så att din partner får ut dina sparade pensionspengar om du skulle gå bort.

Trygghet för din familj

Kolla upp om det ingår efterlevandeskydd i din tjänstepension eller om du måste välja till det. I de flesta fall har du möjlighet att komplettera med ett sådant vilket ger en trygghet för dig och din familj.

När du blir förälder

Grattis! Att bli förälder är omvälvande och fantastiskt. Men det finns några saker som du behöver tänka på.

Spara privat

Även om privatekonomin belastas hårdare när man blir fler i familjen så är det smart att fortsätta pensionsspara. Starta ett sparande om du inte redan har ett.

Efterlevandsskydd

Se till så att pengarna som finns i din försäkring övergår till din maka/make, sambo, registrerad partner eller barn om du skulle avlida. Du bestämmer själv vem eller vilka dina pensionspengar ska gå till.

Föräldraledighet

Se till så att din arbetsgivare fortsätter att betala in till din tjänstepension. I de flesta fall fortsätter arbetsgivaren att betala in till din tjänstepension när du är föräldraledig men reglerna kan skilja sig åt i olika avtal. Kolla med din arbetsgivare eller med facket vad som gäller för dig.

Om du separerar eller skiljer dig
Bodelning

Privat sparande till pension ingår som huvudregel i bodelningen vid en skilsmässa. Det innebär i normalfallet att din partner kan ha rätt till hälften av värdet på ditt pensionssparande vid ansökan om äktenskapsskillnad.

Efterlevandeskydd

Ändra förmånstagare till ditt efterlevandeskydd. Antagligen vill du inte längre att din expartner ska få dina sparade pesnionspengar om du går bort. Om du inte har barn eller andra närstående som du vill ska gynnas av efterlevandeskyddet så kan det vara läge att ta bort det eftersom du då får en något högre pension.

Boka ett möte!

Vi tycker det vore trevligt att diskutera pension med dig. 

Upp