Gå i pension

Funderar du på att gå i pension? Då finns det en hel del att tänka på. Det är en bra idé att börja planera för din pension i god tid så att du hinner fundera och göra genomtänkta val som passar just dig.

Bra att tänka på innan du börjar ta ut pension:

  • Sparar du i fondförsäkring är det klokt att se över risken och fundera över dina pensionspengar. Så att du inte behöver ändra placeringsform för dina pengar mitt under ett plötsligt börsras.
  • Flytta inte hela ditt pensionskapital till räntesparande på en gång. Om du låter en del av pengarna ligga kvar i aktiefonder är du ju fortfarande med i en eventuell uppgång. Däremot kan du välja mindre riskfyllda aktiefonder – exempelvis globalfonder i stället för enskilda länder eller branscher.
  • Se över ditt efterlevandeskydd eller återbetalningsskydd. Ibland kan det vara bra att faktiskt välja bort återbetalningsskydd när du är pensionär då du istället får ta del av så kallad arvsvinst som gör att din egen ålderspension blir högre. Baksidan med att inte ha återbetalningsskydd är dock att dina efterlevande (make, maka, sambo och barn) inte kan ta del av kapitalet om du avlider. Ta ut pensionen i olika omgångar. Ett alternativ kan också vara att skjuta upp uttaget av ditt pensionssparande några år. Då hinner du spara mer och kapitalet kan växa lite mer.

Krångligt? Kontakta oss, så ska vi hjälpa dig!

Kontakta oss!

 

Upp