Aktiebolag eller enskild firma

Som frilans och egenföretagare måste du ordna försäkringsskyddet själv, oavsett om du driver enskild firma eller aktiebolag. Samma sak är det med pensionen. För att veta vad du behöver för skydd är det bra att utgå från vad du skulle haft som anställd i ett företag med kollektivavtal. Sen kompletterar du med det som behövs för dig som egenföretagare.

 

 

Enskild firma

En egen firma ger dig som jobbar frihet och variation. Men du har också ett stort eget ansvar när det gäller pension och försäkring.

Ta inte ut för låg lön

Du som har din huvudsakliga inkomst från företaget ska tänka på att inte ta ut för låg lön. Inkomsten påverkar din allmänna pension, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och ditt efterlevandeskydd. För att få den högsta intjäningen till den allmänna pensionen under ett år ska du ha ett överskott i näringsverksamheten, alltså tjäna motsvarande 8,07 ibb. Föräldrapenningen beräknas på lön upp till 10 pbb. Kontakta Försäkringskassan för mer information om sjukpenninggrundade inkomst för egna företagare.

Skapa din egen tjänstepension

Som företagare måste du själv kompensera för att du inte får någon tjänstepension. Du som har enskild firma eller är delägare i ett handelsbolag kan teckna en privat pensionsförsäkring eller spara i en kapitalförsäkring.

Om ditt överskott, det vill säga din inkomst, understiger nivån för högsta intjäning till allmän pension, det vill säga 8,07 ibb bör du spara i en kapitalförsäkring. Den är inte avdragsgill och beskattas inte när du tar ut pengarna.

Med en privat pensionsförsäkring kan du göra avdrag i näringsverksamheten vilket passar dig som har överskott som överstiger nivåerna för högsta intjäning till allmän försäkring. Som enskild näringsidkare får du göra avdrag för pensionskostnader på 35 procent av överskottet i näringsverksamheten upp till 10 pbb under ett år.

Aktiebolag

Du som har ett aktiebolag måste själv ta ansvar för din tjänstepension och ditt försäkringsskydd för att få samma skydd som en anställd med kollektivavtal har.

Inkomsten påverkar hur du ska spara

Lite förenklat kan sägas att om du tjänar över 8,07 ibb i månaden ska du spara i en tjänstepension genom företaget. Ett annat alternativ kan vara att placera företagets pengar i en kapitalförsäkring.

Köp ikapp pension när du har råd.

Under ditt första år som frilans kanske du inte har så många uppdrag. Då kan det kännas tungt att lägga undan pengar till pension, men om du har aktiebolag har du rätt att köpa ikapp pensionssparande. Så här ser reglerna ut:

  • Varje år har du rätt att sätta av upp till 35 procent av vinsten varje år, dock högst 10 pbb.
  • Du kan dessutom ha rätt att dessutom betala in ett stort engångsbelopp, för att komplettera de pensionsinbetalningar som du tidigare avstått ifrån, eller för att ge dig möjlighet att gå i pension tidigare.
Sparande genom företaget eller privat

På grund av regler för avdragsrätten så kan det ibland vara bra att spara via företaget, medan det i vissa fall är bättre att ha ett privat sparande eller en kombination av båda.

Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt!

Kontakta oss

 

Frivillig gruppförsäkring

Hos oss kan du teckna frivillig gruppförsäkring med sjukförsäkring, livförsäkring och olycksfallsförsäkring.

För att kompensera att du inte har eller har haft tjänstepension under delar av ditt yrkesliv behöver du spara själv. För att du ska få en idé om hur mycket du behöver kompensera kan du jämföra med vad de som är anställda får.

Räkna ut hur mycket du behöver spara varje månad:

0 kr

Du skulle fått 0 kr/mån inbetalt.

Boka ett möte med oss

Boka ett möte med oss

Vi tycker det vore trevligt diskutera tjänstepension med dig.

 

Boka här

 

Upp